Programmering til danske CrossFit-konkurrencer (Del 1)

DISCLAIMER:

holdningerne og observationerne udtrykt i indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger og observationer og er således ikke nødvendigvis et udtryk for crossfedt ministeriets holdninger.

god læsning!

Programmering til danske Crossfit-konkurrencer (Del 1)

Af Thomas Hoffman (@ligusterfitness)


Hej alle sammen!

“Det er tanken, der tæller”, siger man. Og jeg har efterhånden tænkt på mange gange, at det var på tide med en ny artikel. Men det har I ikke fået – forhåbentligt – interessant indhold ud af, da det desværre er blevet ved tanken! Nu skal det være!

(Over)programmeringen af danske Crossfit-konkurrencer

Denne artikel er noget, som jeg har diskuteret med Jonas Bjørneskjold, Thomas Frøsig Larsen og Rasmus Maack, for at være sikker på at belyse sagen fra så mange sider som muligt. Jeg bilder mig ikke ind at jeg sidder med de vises sten, og det skal heller ikke tolkes et person angreb på de personer, som jeg nævner i artiklen, men blot et forsøg på at nuancere nogle af de udfordringer, man som konkurrence-crossfitter i Danmark kommer til at stå i.

Artiklens baggrund

I april 2017 deltog jeg i min første Crossfit-konkurrence, Butcher’s Battles i Butcher’s Lab i København. Jeg har trænet CrossFit siden 2014 og kan “det meste” inden for sporten, og med en baggrund i atletik, som kuglestøder, er jeg også forholdsvis stærk, omend jeg har mistet en del styrke siden de glade 110-120 kgs dage.

I Crossfedt Ministeriets fremragende episode 18, taler de bl.a. om, hvornår man er Rx-atlet, og hvornår man er Intermediate, og som de også er inde på, så er det en utroligt svær balancegang.
Hånden på hjertet, så burde jeg nok have stillet op i Rx, men da “Butcher’s Battle” var min første konkurrence sammenholdt med at jeg ikke kan gå på hænder, og aldrig har kunnet lave pistols, tænkte jeg at Intermediate-rækken var et godt match for mig. Jeg deltog i deres online qualifier, og fik en af de 8 pladser til konkurrencen! FEDT!

Butcher’s Lab havde været så venlige at lave et kompendium, hvor de udspecificerede, hvilke øvelser man skulle kunne i de forskellige rækker.
Da der ikke var sat hak ud for pistols og handstand walk i Intermediate-rækken var den jo et åbenlyst match for mig!

Til morgen-briefingen blev de første 3 events præsenteret for atleterne, og lad mig skynde mig at sige: Event 1 er stadig det fedeste event, jeg har prøvet til en CrossFit konkurrence!

Clusterphobic

For time:
21 Handstand Pushups
18 Complex (1 Toes to bar+ 1 Pullup)
15 Clusters på 50 kg
12 Box facing Burpees over box
9 Rope Climbs
6 Clusters på 70 kg

Event 2 så sådan nogenlunde ud som jeg ville have skrevet det, hvis jeg selv skulle programmere noget:

Fast and Furious 9


Snatch Speed Ladder
45-50-55-60-65-70-75-80-85 kg
Squat snatch for time

Herefter blev event 3 så præsenteret:

3 Rounds for time:
20 Weighted GHD Situps (9 kg bold)
10 m handstand walk
20 pistols
10 m handstand walk

Det har desværre ikke været muligt for mig at opstøve navnet på denne workout, da billedet jeg fandt, var klippet under workout’ens navn.

Men i denne workout havde man programmeret de to øvelser, som jeg – og flere andre, fremgik det tydeligt – havde aktivt fravalgt ved at tilmelde sig Intermediate. Da arrangørerne blev konfronteret med dette, fik vi svaret: “Unknown and unknowable”. Det, der kan undre lidt i den sammenhæng er, at de allerede havde skaleret kvindernes Intermediate med one arm KB OH walk. Man kunne jo bare have gjort det samme hos mændene? 

Som sagt, så var konkurrencen super programmeret og finalen var også fed, men lige i Event 3 burde man have husket, hvad man havde sendt ud til deltagerne af konkurrencen, eller have sagt: Vi begik en fejl, vi justerer lige workout’en. Jeg overkom personligt ikke det der med IKKE at kunne gå på hænder, så det blev en sørgelig omgang ‘maven mig frem’ kamikaze-style, men jeg lærte at lave pistols – on the fly, så lige der var jeg i hvert fald én af dem, der lukrerede lidt på ‘overprogrammeringen’.

Denne her oplevelse har ligget i min underbevidsthed i snart halvandet år, og jeg har tænkt på det en gang imellem. Men det er ikke noget jeg som sådan har været bitter over eller noget – selvom det måske kan lyde sådan. Jeg fik en 4. plads, en finaleplads og en event-sejr med mig hjem den weekend. Jeg var glad! 

Følelsen fra min første konkurrence blev vækket af sin dvale, da første event blev præsenteret til CrossFit Summer Challenge vol. 5 i Silkeborg.

Jeg deltog selv i Masters Mix rækken (så gammel er jeg nemlig blevet), og første event blev offentliggjort: Trailrun med indlagt svømning. Så begyndte min hjerne at arbejde på højtryk – og denne artikel begyndte at materialisere sig.

Crossfit Silkeborg, som i øvrigt programmerede en fantastisk konkurrence – både lørdag og søndag – lagde følgende på Facebook i ugen op til konkurrencen:

Udstyr/ ting som kan være gode at pakke ned.
Flere har spurgt om dette år, vil byde på vand, og svaret er ja.
Dette års første wod er :
Trail run, som vil indebære –
Løb, terræn løb, lidt svømning, en anelse højdemeter og frisk luft i noget af Dk’s smukkeste natur.
Det betyder :
Alt dit normale CrossFit udstyr til konkurrencer
fodbold støvler
trail sko
almindelig løbesko
skiftetøj
evt. badetøj”

Jeg går 100 % ind for at Crossfit ikke bare er WODs af 3-20 minutters varighed, og jeg elsker, når arrangørerne smider et twist i en konkurrence. Men at bede fritids-crossfittere (det vil jeg tillade mig at kalde alle deltagerne i Silkeborg, da der ikke var pengepræmier) om at møde op med trailsko, fodboldstøvler og badetøj, virker ærligt talt som et meget stort våben til at skyde en meget lille fugl.

Men af 4 workouts, havde Bjørn og co. ramt plet med 3,5 af dem, da de vejrforhold, vi har haft i Danmark i det sidste lange stykke tid, gjorde at man kunne klare sig med helt almindelige løbesko, og grundet varmen havde de besluttet at den lange vandpassage og en del af ruten blev skippet, så løbet blev kortere end oprindeligt planlagt. Derfor – ingen grund til at have badetøj eller trailsko med (det var pakket). Og det gjorde at deres trailrun faktisk var en fed oplevelse.

“Hvilken række stiller du op i?”
Spørgsmålet er næsten altid det første, der bliver stillet, når man fortæller at man har tilmeldt sig en konkurrence. Jeg har indtil videre deltaget i Intermediate-rækken i alle de konkurrencer jeg har stillet op i, undtagen CPH Throwdown 2017, hvor jeg var i Rx team rækken sammen med min dygtige makker Kenneth Mertz og fik fornøjelsen af at blive savet over af folk som Nicolai Duus, Viktor Münter, Julius Klitgaard og Michael Thorsager.

Selvom jeg ikke er brølstærk, og selvom jeg ikke kan gå på hænder, eller lave sikre pistol squats, så føler jeg alligevel selv at jeg hører til sådan lige på grænsen til Rx. Og hvorfor jeg mener det, vender jeg tilbage til.

Egentligt er det et rigtigt svært spørgsmål, for som det bliver nævnt i afsnit 18, så ser man ofte folk stille op i Intermediate, som egentligt burde være stillet op i Rx, for der kan også være en masse eksterne faktorer, der gør sig gældende. Skader, fødsler, at man har været ude af Crossfit i nogle år. Og i den sammenhæng er de sociale medier jo ikke til megen hjælp. For hvis man har set en eller anden MEGET dygtig atlet på f.eks. Instagram, så kan man undre sig over at han/hun stiller op i Intermediate. Men der kan jo i princippet være tale om flere mulige scenarier der:

1) Vedkommende har været skadet eller lignende
2) Vedkommende er virkeligt god til kun at poste de ting, som de er super gode til -ligesom jeg selv!

Af frygt for at denne artikel bliver rigtigt meget ananas i egen juice, kan jeg komme med et eksempel på, hvor svært det kan være at vælge række, når man ligger lige på grænsen af Rx:

I 2017 tilmeldte jeg mig online qualifier til WODSTOCK Copenhagen, som i to år havde været Danmarks mest ambitiøse konkurrence. En 2 dages konkurrence med fem events plus en finale. Jeg tilmeldte mig igen i Intermediate-rækken, og endte faktisk med at vinde den online qualifier, der gav adgang til konkurrencen.
Godt! Endnu en lille nål i den tvivl jeg havde om, hvorvidt jeg burde stille op i Rx i stedet for Intermediate. Både min dommer i Event 3 og Viktor Múnter fik da også smidt en kommentar i løbet af weekenden om at jeg burde have stillet op i Rx.

Konkurrencen forløb sådan at jeg blev nummer 16… Så ud fra den logik var der altså 16 deltagere i den konkurrence, der burde være stillet op i Rx…

Rx eller Intermediate?

I 2015 kom en ny spiller på banen i danske crossfitkonkurrencer. Rx’d Events med Rasmus Maack i spidsen. Efter en – efter Rasmus’ eget udsagn – katastrofal afvikling af Army Games året før, så havde han stadig mod på at arrangere konkurrencer, og det kan vi ikke takke ham nok for! I skrivende stund har der været afholdt 10 First timers konkurrencer, med nummer 11 allerede planlagt til slut september i Liftrs Gym i Køge. Konkurrencer som er en fantastisk “adgangsbillet” til det forjættede land med Crossfit-konkurrencer.

Rx’d tager “de lokale” konkurrencer og breder dem ud til hele landet, deres Throwdowns rundt omkring i landet bliver som regel udsolgt på kort tid og tiltrækker nogle af de allerstørste navne i dansk Crossfit. Det gør de, fordi konkurrencerne er velarrangeret, professionelt afholdt og rigtigt udfordrende!

For at belyse, hvorfor jeg overhovedet føler der er en artikel at skrive, hænger i høj grad sammen med diskussionen omkring, hvornår man er Rx-atlet, og hvornår man kan “tillade sig” stadig at stille op i Intermediate.

Jeg kan starte med at tage udgangspunkt i mig selv:

Jeg er 35 år gammel, far til en dreng på knap to år og arbejder fuld tid som skolelærer. Jeg træner alt hvad jeg overhovedet kan slippe afsted med, og jeg kan ikke se, hvordan jeg skal finde tid til at tage i svømmehallen og træne svømmeteknik, tage ud og løbe hver uge (jeg prøver at få klemt løb ind ca. hver anden uge) og samtidig leve op til de krav til styrke og skills, som en Rx-konkurrence (Som foreskrevet, ikke Rx’d Events) kræver af en.

Jeg elsker at konkurrere, og lige nu er den største nød jeg skal have knækket, at lære at gå på hænder. Det er svært for mig, og hvis jeg samtidig skal bruge tid på at forbedre min svømning, forberede mig på at svømme med høj puls, fordi det er kombineret med andre øvelser, som det f.eks. var i Herning, så må jeg nok strække våben i forhold til at konkurrere i Crossfit.

Derfor er det positivt for mig at der er intermediate konkurrencer – og at Rx’d Events har rykket grænserne for, hvad man skal kunne som Intermediate atlet, hilser jeg velkommen! Jeg elsker lidt højere skill på gymnastics i Intermediate, og jeg anser mig selv for at være en Intermediate-atlet.

For mig er det dog utopi at deltage i en konkurrence med svømning, da jeg ikke har svømmet siden folkeskolen, og hvis jeg skal til og i gang med at træne det, så forsvinder idéen med at Crossfit er en træningsform, hvor træningen ikke tager hele dagen.

Spørgsmålet er, hvad løsningen på mit – og helt sikkert også andres – problem vil være?

Skal jeg holde op med at konkurrere?
Skal jeg gå på kompromis med familielivet og tage en ekstra træningsdag, hvor jeg går i svømmehallen, og eventuelt starter på et svømmehold?
Eller kunne man som konkurrence-arrangør overveje om der kunne være forskel på andet end load og/eller rep scheme og/eller skaleringer, når man arrangerer konkurrencer?

Kigger vi på Herning Showdown, f.eks., så kunne Rx’d Events, der arrangerede konkurrencen, have valgt at lave svømme-eventet om, så der indgik noget sprintløb, noget roning eller noget Assault Bike i stedet for at Intermediate-atleterne skulle ligge og plaske rundt i vandet uden chance for at komme under time cappet, samt gå og stresse op til konkurrencen, fordi man skal svømme.

Jeg vil dog – til arrangørernes forsvar i denne sammenhæng sige at der var meldt ud RIGTIGT tidligt, at der ville være svømning på programmet, så deltagerne havde haft mulighed for at forberede sig.

Jonas Bjørneskjold – vores kære CrossFedtMinister – har i øvrigt et indspark i forhold til svømning i crossfit – nemlig at det er langt mere funktionelt end vægtløftning – da det jo reelt set kan redde dit liv at kunne svømme, hvorimod et 100 kg snatch ikke redder dig ret meget andet end en begrænset mængde nye Instagram-følgere, og det er endda kun, hvis du husker hashtagget #altihunnar.

Jeg er fuldstændigt enig med ham i at svømning bliver groft undervurderet i dansk crossfit, men jeg vil alligevel tillade mig at spille bolden tilbage på den anden halvdel.
En af de meget tiltalende ting ved crossfit for Hr. og Fru Hakkebøf, som Anders Nedergaard ville kalde crossfit-motionisten, er netop at træningen er hurtigt klaret (en times hold, to-tre gange om ugen, og så kan man faktisk rykke en del i forhold til fysisk tilstand).
I den ligning passer svømning ikke særligt godt ind, og når f.eks. Rx’d Events efterhånden har sådan en bred appel at de rammer et større segment, der pludselig ser sig selv som konkurrence-crossfittere, så må man også se på programmeringen.

En mulighed kunne være at udbyde en konkurrence-række, der var steppet over First Timers, hvor man kunne være sikker på der blev konkurreret i “klassisk” crossfit.

Personligt har jeg hverken tid eller økonomisk overskud til at melde mig ind i en svømmeklub og tage yderligere tid til træning på den konto, og vi lever bare i et land, hvor vi (under normale omstændigheder) har 3 uger om året, hvor badevandet har en temperatur, der rent faktisk gør det overskueligt at kaste sig i bølgerne, vil jeg stadig fravælge svømning, når jeg skal planlægge min træning, og så håber jeg at jeg ikke drukner, hvis jeg på et tidspunkt skal deltage ved en konkurrence, hvor der er svømning med 🙂

Jeg er fan af at Rx’d Events tænker ud af boksen, når de planlægger konkurrencer, og det er super imponerende at Rasmus Maack, der ikke har en baggrund i crossfit rent faktisk har formået at lave velprogrammerede og seværdige konkurrencer, men det var meget svært at følge med i svømmeeventet til Rx’d Events konkurrencen i Herning.

I næste artikel vil jeg komme ind på, hvordan de forskellige konkurrencearrangører finder deres inspiration, samt komme med en “do’s and don’t’s-liste” som kan være værd at tænke over i forhold til arrangering af crossfit-konkurrencer, så vi sikrer os at sporten vokser og udvikler sig bedst muligt! 

Til sidst i dette indlæg vil jeg lige indskyde at dette er et oplæg til diskussion og debat, ikke et forsøg på at komme med en drejebog eller en manual til, hvordan jeg synes tingene skal gøres.

Jeg håber at I vil tage jer tid til at kommentere på artiklen, også gerne komme med et indspark på de sociale medier. Både på Crossfedt Ministeriet og på min Instagram ligusterfitness

Tak fordi I læste med! Og til næste gang – Improve your fitness!

2 kommentarer

 1. Først og fremmest fedt med indlæg til åben debat!

  Ift. det ovenstående så må jeg erklære mig en smule enig ift. svømmedelen. Jeg er selv “intermediate” atlet og syntes det er virkelig fedt, at vi også bliver kastet ud i uvante omgivelser. Jovist er jeg muligvis farvet af, at jeg faktisk svømmer okay, og syntes det er sjovt. Men jeg syntes niveauet på svømning til konkurrencer er så tilpas lavt (i hvert fald i intermediate) til, at man snildt kan være med med en omgang langsom brystsvømning. Såfremt at man slet ikke kan svømme kræver det selvfølgelig træning, men hvis man kan svømme bare nogenlunde, syntes jeg sagtens, at man kan være med UDEN træning. Jeg tror, at jeg som intermediate atlet ville føle mig en smule “snydt”, hvis der pludseligt ændres i hvad RX og intermediate skal rodes ud i udenfor boxen, da jeg netop syntes det er noget af det sjove ved konkurrencer, og personligt overskrider jeg helt klart flest grænser i den forbindelse.
  Jeg syntes fortsat ikke svømning fylder nok i konkurrencemiljøet til, at man bør lave en række uden det eller lignende ting. Typisk indgår det kun i programmeringen under 2-dags konkurrencer og meldes ud i god tid, som du selv nævner 🙂
  Slutteligt er jeg helt enig ift. din oplevelse i Butchers. Jeg oplevede selv til classics sidste år, at HS Walk og ring muscle ups indgik i intermediate. Fair nok at udfordre folk, men jeg tænker også, det er et skridt for langt, hvis man har meldt en oversigt over øvelser ud til atleter.
  Tak for et godt indlæg!

 2. Fed artikel. Jeg har med en alder på 37 år, og uden træningserfaring før jeg for 5 år siden begyndte med crossfit, erkendt, at det først er når jeg når masters rækkerne, jeg har en chanse for at stille op.
  Så dig i øvrigt på gulvet i går, og du kæmpede stærkt.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.