'Lightyear'
Frømand

I episode 41 er på besøg hos Frømandskorpset på Kongsøre Torpedostation. Anledningen er en episode om optagelse til specialstyrkerne i Forsvaret, i samarbejde med og betalt af Forsvaret. Sammen med frømanden ‘Lightyear’ tager vi på en lille tur på torpedostationen og besøger bl.a. frømændenes træningscenter og Anders Lassen statuen. Bagefter satte vi os ned og fik en lang god snak med ‘Lightyear’ om hvad specialstyrkerne er for noget, hvad operatører i de to korps går rundt og laver – men med fokus på hvordan man kommer igennem optagelsen, alt det praktiske der hører med og hvordan man bedst kan forberede sig.

Find i episoden ud af hvem Maren er, om koldt vand er neden, om man skal være Jet Li for at blive Frømand og meget andet.

Episoden er i et vist omfang især rettet mod enhver der drømmer eller kunne drømme om at søge ind i specialstyrkerne. Men ligegyldigt hvem man er, så er specialstyrkernes verden spændende at udfordre! Vi nød oplevelsen i fulde drag. Vi håber du gør det samme.

God fornøjelse!

Jonas Bjørneskjold
Vært
Thomas Frøsig Larsen
Vært
4x Regionals Team-atlet

Show Notes

Kapitler

 • 00:00 – Introspeak
 • 01:34 – Første klip fra rundvisningen (ved Anders Lassen-busten). Generelt om Frømandskorpset og frømandselever, omgivelserne på torpedostationen og om Anders Lassen
 • 09:34 – Introduktion
 • 13:15 – Specialstyrker 101
 • 20:57 – Meget kort afstikker til Siriuspatruljen
 • 23:51 – Andet klip fra rundvisningen (fra Nordstranden). Om vandelementet i frømandsuddannelsen, den sidste opgave/ritual frømandselever udfører inden de bliver frømænd og mere om optagelsen.
 • 29:28 – Trejde klip fra rundvisningen (fra feltforhindringsbanen). Lidt om fysisk træning og pædagogik i de to specialstyrkekorps.
 • 32:55 – Specialstyrker, operatørernes opgaver og hvad det kræver at blive frømand eller jægersoldat
 • 57:00 – Ansøgningsprocessen kronologisk, herunder de fysiske krav og andre tests under hele optagelsesprocessen 
 • 01:04:17 – Fjerde klip fra rundvisningen (fra træningscenteret). Om faciliteterne, nærkampstræning og træning generelt og kort om Frømandskorpsets logo.
 • 01:15:00 – Optagelsen og hvordan man bør forberede sig, fortsat.
 • 1:46:50 – Afslutning

Noter

Operation Neptune Spear der omtales er operationsnavnet på den amerikanske operation i Pakistan med formålet at tilfangetage eller dræbe Osama Bin Laden. Læs mere fx. her: https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Osama_bin_Laden

Operationens udførelse er filmatiseret i filmen Zero Dark Thirty (https://www.imdb.com/title/tt1790885/).

Bravo Two Zero (Bravo To Nul) er kaldetallet (dvs. identifikationsnavnet der bruges ved radiokommunikation m.m.) på den Britiske SAS patrulje under den første golfkrig hvor meget gik galt. Læs mere her: https://en.wikipedia.org/wiki/Bravo_Two_Zero

Links

Om uddannelsen til Frømand: https://karriere.forsvaret.dk/uddannelse/varnsfalles/froemand/

Om uddannelsen til Jægersoldat: https://karriere.forsvaret.dk/uddannelse/varnsfalles/jagersoldat/

Book plads til afprøvning til specialstyrkerne: https://forsvaret.youngcrm.com/eventportal?tagids=3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *